Arrow

Το σκληρό «πόκερ» των εκδοτών με τις Τράπεζες

Posted by Στάμπα ~ on 3/02/2013 ~ 0 comments

Σιγή ασυρμάτου σήμανε από την περασμένη εβδομάδα για το πολυσυζητημένο - πολυαναμενόμενο deal της ιδιότυπης συγχώνευσης των δύο κορυφαίων εκδοτικών συγκροτημάτων της χώρας, του ΔΟΛ και του Πήγασου. Η χαλαρή διάψευση σε επίπεδο εσωτερικών μετώπων στις δυο εφημερίδες, στο «Έθνος» και το «Βήμα», απλώς διασκέδασε τις εντυπώσεις. Το παιχνίδι είναι πολύ σοβαρό...
...για να δημοσιοποιείται ως καθημερινό λαϊκό ανάγνωσμα σε blogs, sites και αφορά την εξέλιξη των σχέσεων στο τρίπολο εξουσίας: τράπεζες, πολιτική εξουσία και media. Ακόμη και για τους αμύητους αναγνώστες στο βάθος και την έκταση των διαπλεκόμενων σχέσεων του τριπόλου που καθορίζει τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια, φαντάζει σαρωτική ανατροπή η τυχόν συμφωνία εξαγοράς ενός συγκροτήματος με ποικίλα συμφέροντα στα δημόσια έργα από το φιλικό, αλλά σε δεινή οικονομική θέση, εκδοτικό συγκρότημα του Σταύρου Ψυχάρη. Είναι φανερό πως κοινός παρονομαστής είναι οι τραπεζικές εξελίξεις στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους και με τα κόκκινα, να λειτουργούν ως το κερασάκι στην τούρτα της κατάρρευσης.

Πριν καν κοπάσει ο θόρυβος του ανοικτού και στο μέλλον deal ΔΟΛ - Πήγασου «έσκασε» η εισαγγελική παρέμβαση του Γρηγόρη Πεπόνη για το δάνειο των 98 εκατ. ευρώ στην εταιρεία των μεγαλοεκδοτών, στην Τηλέτυπος. Το Mega, τα οικονομικά του Mega εν προκειμένω, που βρίσκονται στο ναδίρ, θα βρεθούν στο μικροσκόπιο εισαγγελικής έρευνας την οποία ανέλαβε ο οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης. Η παρέμβαση των εισαγγελέων βασίστηκε σε δημοσιεύματα και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ρόλο στη δημόσια εικόνα τω πραγμάτων φαίνεται πως έπαιξε η αμήχανη διγλωσσία του Mega. Αρχικά είχε υποστηρίξει δημόσια και on air πως δεν έλαβε δάνειο 98 εκατ. ευρώ, διαψεύδοντας την ανακοίνωση της Τηλέτυπος στο χρηματιστήριο. Αργότερα, κάτω από το βάρος των αντιδράσεων και των ευθειών βολών ότι «ψεύδεται», παραδέχθηκε πως πρόκειται για αναχρηματοδότηση του δανεισμού του, ενέργεια που συμφωνήθηκε με τα τραπεζικά ιδρύματα και, εκ του «δανείου» των 98 εκατ. ευρώ, το ίδιο το κανάλι έλαβε ρευστό της τάξης των 8,5 εκατ. ευρώ, υποθηκεύοντας την περιουσία του Mega έως ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Τρίτο και εξίσου σημαντικό γεγονός στη μακρά αλυσίδα των εξελίξεων στον media-κό χώρο είναι ο πλήρης μετοχικός έλεγχος του ΔΟΛ από τον κύριο μέτοχό του, τον Σταύρο Ψυχάρη. Ο εκδότης κατέχει πλέον το 92,085%. Ανάλογες κινήσεις συγκέντρωσης των μετοχών γίνονται στον Πήγασο, όπου ο Φώτης Μπόμπολας πλησιάζει στο κρίσιμο για τον έλεγχο των αποφάσεων ποσοστό του 51% του συγκροτήματος.

Κατά εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, όλες οι κινήσεις στα media τελούν υπό την εποπτεία της τρόικας και των στελεχών της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Κάθε συμπέρασμα περί σωτηρίας ή κατάρρευσης, εκτιμούν, είναι πρόωρο. Το παιχνίδι της συγκέντρωσης και των παρασκηνιακών κινήσεων για το πως θα μετεξελιχθούν τα media στην Ελλάδα σχετίζεται με και επηρεάζεται από πολλούς και απρόβλεπτους παράγοντες. Το βέβαιο, όπως λένε στο «Π», είναι πως αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί για αρκετά μεγάλο διάστημα ακόμη.


Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αυτα που δεν προλαβατε

το δικτυο λεει