Arrow

Η ανάπτυξη είναι εδώ, κι άλλοι στον καιάδα

Posted by Στάμπα ~ on 3/19/2013 ~ 0 comments

ΓΣΕΒΕΕ: 170.000 «Λουκέτα» στο επόμενο 12μηνο 
Οριακή επιβράδυνση του ρυθμού επιδείνωσης των οικονομικών δεικτών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δείχνει η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, επιβεβαιώνοντας σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας κ. Δ. Ασημακόπουλο ότι «η αγορά έχει μπει στον σκληρό πυρήνα της κρίσης».
Ο κ. Ασημακόπουλος χαρακτήρισε το 2013 έτος «αποκάλυψης» για επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και συνολικά για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ ενδείξεις σταθεροποίησης της ύφεσης, χωρίς να έχουμε περάσει στην ανάπτυξη, διέκρινε ο κ. Θ. Γεράκης από την εταιρεία Marc Α.Ε., που πραγματοποίησε την εξαμηνιαία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 170.000 περίπου επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κλεισίματος το επόμενο 12μηνο, από τις οποίες 64.000, ανήκουν στο εμπόριο, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ η καθαρή μείωση των επιχειρήσεων θα διαμορφωθεί στις 55.000 - εκ των οποίων 20.000 εμπορικές.
Η επαλήθευση των προβλέψεων μεταφράζεται σε απώλεια 195.000 θέσεων εργασίας (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Σύμφωνα με το μοντέλο της ΓΣΕΒΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 χάθηκαν 61.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι απώλειες για το πρώτο εξάμηνο του 2013 εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν τις 69.000.
«Από τις εκλογές μέχρι τώρα, σε 240 μέρες έχουμε 240.000 ανέργους και από την πορεία της πολιτικής που ακολουθείται, φαίνεται πως αυτό που θα πετύχουμε είναι ότι θα δουλεύουν με μαύρη εργασία, ετεροαπασχόληση ή υποαπασχόληση και με 540 ευρώ», σχολίασε ο κ. Γεράκης. Ενα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας αναφέρεται στη ραγδαία μεταβολή του καθεστώτος απασχόλησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Η μερική απασχόληση αποτελεί πλέον μια γενικευμένη πρακτική για τις επιχειρήσεις, καθώς 6 στις 10 επιχειρήσεις, δήλωσε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 έχει προχωρήσει τόσο σε μείωση ωρών εργασίας, όσο και σε μείωση αποδοχών, ενώ το 47,7% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε έμμεση μείωση του μισθολογικού κόστους, μειώνοντας ώρες ή ημέρες εργασίας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν 30%. Την ίδια στιγμή το 52,4% των επιχειρήσεων του δείγματος αντιμετωπίζει προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.
Οι προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2013 παραμένουν δυσοίωνες, καθώς οι προσδοκίες των επιχειρήσεων είναι αρνητικές (62,9% του δείγματος), ενώ το 45,2% δηλώνει ότι δεν θα κάνει καμία επένδυση και ένα πρόσθετο 41,5% θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων. Ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ο δείκτης των επενδύσεων είναι ο μόνος δείκτης που εξακολουθεί να κινείται καθοδικά με αυξανόμενη δυναμική, καθώς μόνο το 5,7% αύξησε τις δαπάνες για επενδύσεις, ενώ το 33% των επιχειρηματιών βλέπει ανάκαμψη από το 2020 και μετά.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 80,9% των επιχειρηματιών έχουν χρησιμοποιήσει χρήματα προσωπικών καταθέσεων για να καλυφθούν ανάγκες των επιχειρήσεων και το 21,5% έχει εκποιήσει προσωπική περιουσία. Εχει αυξηθεί το ποσοστό των επιχειρηματιών που θεωρούν ότι τα λεφτά τους είναι ασφαλή εκτός συνόρων και τέλος το 85% αποδοκιμάζει το κυριακάτικο άνοιγμα των επιχειρήσεων.
Το 33,8% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές σε προμηθευτές και πάνω από το 30% έχει καθυστερημένες οφειλές σε ενοίκια, τράπεζες και ΔΕΚΟ.
Ειδικά στον ΟΑΕΕ, το ποσοστό ανέρχεται στο 43%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο ΙΚΑ είναι 17,3%, ενώ οι επιχειρήσεις που καθυστερούν τις πληρωμές τους προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 25% και πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στην εφορία το 2013.
Παρά τις μειώσεις μισθών που φέρεται να έχει πραγματοποιήσει το 83,7% των μικρομεσαίων του δείγματος, οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι οι σημαντικότεροι παράγοντες που εμποδίζουν την περαιτέρω μείωση των τιμών είναι τα λειτουργικά κόστη και οι φόροι. Το 50% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι φόροι, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και το ενεργειακό κόστος είναι το σοβαρότερο εμπόδιο, ενώ μόλις το 5% εκτιμά ότι το εμπόδιο είναι το μισθολογικό κόστος.


Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αυτα που δεν προλαβατε

το δικτυο λεει