Arrow

Δελτίον κωλοτούμπας

Posted by Στάμπα ~ on 3/29/2013 ~ 0 comments

"Αναζητούμε λύση εντός ευρωζώνης"
Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί ασφυκτική πίεση προς την ηγετική ομάδα, πράγμα το οποίο φαίνεται ότι αναγκάζει τον Αλέξη Τσίπρα να υπαναχωρήσει από τη θέση, που πρόσφατα και κυρίως στο Λονδίνο, εξέφρασε ότι "το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα".   Τον τόνο για τη νέα στροφή του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηρίζοντας ανατριχιαστικό το σύνθημα "πάση θυσία με το ευρώ".
  Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Π. Λαφαζάνης δήλωνε - αν και ο ίδιος υποστηρίζει την επανεξέταση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωζώνη - ότι "ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέση για έξοδο της χώρας από το ευρώ".
  Σε αυτό το κλίμα συνεδρίασε χθες Πέμπτη η Συντονιστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη απόφαση παραπέμποντας σε νέα σύγκληση του οργάνου την ερχόμενη εβδομάδα.
  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Λαφαζάνης ζήτησε η συζήτηση για το ιδρυτικό συνέδριο να ξεκινήσει από μηδενική βάση, αμφισβητώντας εμμέσως τη διακήρυξη που ψήφισε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος.
  Ο κ. Τσίπρας προσπαθώντας να συνθέσει απόψεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας είπε πως πως θα πρέπει να αφαιρεθούν από τη διακήρυξη αναφορές που αφορούν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα παραπέμποντας στις θέσεις που επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή για τις θέσεις του ιδρυτικού συνεδρίου, το οποίο όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθεί τον Ιούνιο.
  Ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του μίλησε για το αδιέξοδο που προκαλείται από τις αποφάσεις της Ε.Ε. και πως οι εξελίξεις αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ενώ εμμέσως σημείωσε πως δεν είναι λύση "η εθνική αναδίπλωση".
  Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη της Κουμουνδούρου σημείωναν χθες ότι η θέση "όχι πάση θυσία με το ευρώ" δεν συνιστά μετατόπιση της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ωστόσο πως οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο σημαίνει ότι το κόμμα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για όλα τα... ενδεχόμενα.
  Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Κουμουνδούρου για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη είναι και οι επισημάνσεις του Γ. Δραγασάκη - συμμετείχε στη σύσκεψη του άτυπου οργάνου - πριν από τη σύγκληση της Γραμματείας, ότι οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας στη διακήρυξη του κόμματος, καλύπτουν όλα τα ενδεχόμενα, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση των πολιτικών του κόμματος.
  Σε αυτό το κλίμα κινείται και ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος εκτιμά ότι πρέπει να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης, εάν η Ευρωζώνη οδηγηθεί σε διάλυση, αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι εάν διαλυθεί η Ευρωζώνη, τότε πρέπει να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.
  Το μείζον θέμα των πολιτικών συμμαχιών μπορεί να μη συζητήθηκε στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο χθες ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως στο ενδεχόμενο κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ "χωράνε και πρόσωπα αλλά όχι όσα υπηρέτησαν από κυβερνητικά αξιώματα την πολιτική μνημονίου".
  Ωστόσο, άφησε ανοικτό το "παράθυρο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες", καθώς με αφορμή τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο είπε πως θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση στο μέλλον.
 


Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αυτα που δεν προλαβατε

το δικτυο λεει