Arrow

ΔΝΤ κάνει ντα ντα γιουσουφάκι

Posted by Στάμπα ~ on 3/23/2013 ~ 0 comments

ΔΝΤ επιπλήττει Στουρνάρα για τον ανύπαρκτο φοροελεγκτικό μηχανισμό
Επιστολή από την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με θέμα την στελέχωση του φορολογικού ελεγκτικού μηχανισμού έλαβε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε εσωτερική αλληλογραφία του ΔΝΤ με την κυβέρνηση διατυπώθηκαν παρατηρήσεις σε ανώτατο επίπεδο για την υστέρηση των ελεγκτικών μηχανισμών και ειδικά για τα προβλήματα στελέχωσης τους. Το ΔΝΤ ζητά εντατικότερη προετοιμασία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι ελέγχων για το 2013, καθώς σε κάποιους τομείς οι τακτικοί έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν το 2012 αντιστοιχούσαν μόλις στο 25% του στόχου.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο η Ελλάδα έπρεπε να συγκροτήσει μία μονάδα για τους Φορολογουμένους Μεγάλου Πλούτου στελεχωμένη με 150 ελεγκτές. Αυτή η αύξηση προσωπικού δεν επετεύχθη, λόγω ανακλήσεως κάποιων μεταθέσεων, ρητής άρνησης κάποιων ελεγκτών να μετακινηθούν, αλλά και λόγω προαγωγών, και συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα να μείνουν 107 μόνον ελεγκτές στο ΔΕΚ Αθηνών και 18 στο ΔΕΚ Θεσσαλονίκης.
Προβλήματα εντοπίζονται και στους επόπτες στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, καθώς σήμερα υπάρχουν μόνο τέσσερις επόπτες για 142 ελεγκτές. Ήτοι με τη σημερινή αναλογία, είναι πολύ δύσκολο για έναν επόπτη να αναθέτει υποθέσεις, να παρακολουθεί την πρόοδο των υποθέσεων, να εκπαιδεύει το νέο προσωπικό, και να εγκρίνει τις εκθέσεις των ελέγχων που έχουν ολοκληρωθεί, γεγονός που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα αποτελέσει εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων για το 2013.
Το ΔΝΤ ζητά να επιταχυνθεί η διαδικασία πρόσληψης 200 επιπλέον ελεγκτών κάτι που έχει ήδη δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών, παραβιάζοντας τον κανόνα για 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Πρέπει να σημειωθεί πως δυνάμει του εκτιμώμενου ρυθμού αποχωρήσεων στη φορολογική διοίκηση, μόνο 10 νέοι υπάλληλοι θα μπορούσαν να προσληφθούν το 2013 και μόνο 350 περίπου κατά τη διάρκεια της περιόδου 2013-2016.


Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αυτα που δεν προλαβατε

το δικτυο λεει