Arrow

Ναζί εναντίον όλων

Posted by Στάμπα ~ on 4/26/2013 ~ 0 comments


Γερμανική ομοβροντία κατά πάντων

ΑΝΕΝΔΟΤΟΙ ΓΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

Γερμανική ομοβροντία κατά πάντων

Με ομοβροντία δηλώσεων υπέρ της ανάγκης διατήρησης της λιτότητας απάντησε η γερμανική πλευρά στις πρόσφατες -και από το ΔΝΤ εκπορευόμενες- συστάσεις για στροφή στην ανάπτυξη. Επιπλέον η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Γερμανία απορρίπτει, τουλάχιστον προς το παρόν, ένα κοινό, πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, με το σκεπτικό ότι ένα τέτοιο σύστημα θα αναγκάσει τους Γερμανούς φορολογούμενους να πληρώνουν τα λάθη που έγιναν σε τράπεζες άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Μιλώντας στη Δρέσδη, η Αγκελα Mέρκελ επανέλαβε την άποψη της κεντροδεξιάς κυβέρνησής της ότι στο μέλλον οι μέτοχοι μιας τράπεζας θα πρέπει επίσης να υφίστανται απώλειες σε περίπτωση που η χώρα τους χρειαστεί να υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα διάσωσης.
Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, η Mέρκελ, σε μια ασυνήθιστη παρέμβαση καθώς συνήθως αποφεύγει να σχολιάσει τα της ΕΚΤ, εξέφρασε την άποψη ότι οι αποκλίνουσες οικονομικές εξελίξεις εντός της ευρωζώνης φέρνουν σε δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
«Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, το ΕΚΤ θα έπρεπε προς το παρόν να αυξήσει λίγο τα επιτόκια, αλλά για τις άλλες χώρες πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα για να διοχετεύσει ρευστότητα», είπε η Καγκελάριος στο τραπεζικό συνέδριο της Δρέσδης.
Παράλληλα, σχολιάζοντας την πρόβλεψη της γερμανικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 0,5% το 2013, η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την πτωτική τάση στην υπόλοιπη ευρωζώνη», κάνοντας λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης από το 2012.
«Η Γερμανία έχει μεγάλο συμφέρον από την βελτίωση της κατάστασης σε ολόκληρη την ευρωζώνη», σημείωσε η Μέρκελ από το βήμα του συνεδρίου της Ένωσης Ταμιευτηρίων της Γερμανίας στην Δρέσδη.
Κανείς δεν είναι αντίθετος με την ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά οι προσπάθειες για δημοσιονομική ανάταξη πρέπει να συνεχισθούν, δήλωσε από την πλευρά του στο γερμανικό ραδιόφωνο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε απάντηση των σχολίων που διατυπώθηκαν αυτήν την εβδομάδα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέρ της άμβλυνσης της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη.
«Κανείς δεν είναι αντίθετος με την ανάπτυξη, το λέω και το ξαναλέω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη είναι η ανεργία των νέων», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθούν τα επίπεδα του χρέους.
«Χρειαζόμαστε σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη», απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι η λιτότητα έχει φθάσει στα όριά της ως προς την λαϊκή υποστήριξη.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα και ότι οι ισχύουσες συνθήκες επιτρέπουν την ευελιξία που χρειάζεται για την προσαρμογή στις οικονομικές εξελίξεις.
«Η Γαλλία πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», είπε αναφερόμενος στο υψηλό κόστος εργασίας και στις δαπάνες της δημόσιας διοίκησης. "Πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση βήμα-βήμα για να είναι αξιόπιστη», είπε προσθέτοντας ότι μόνον τότε μπορεί κανείς να μιλά για ευελιξία.
Τη γερμανική ομοβροντία συμπλήρωσε με δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, λέγοντας ότι η χώρα του θα επιμείνει στην πολιτική λιτότητας ενώ και οι άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσουν την πορεία που έχουν χαράξει για την δημοσιονομική προσαρμογή.
Ο Ρέσλερ, απέφυγε να επικρίνει την Γαλλία, την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, που δεν κατάφερε να επιτύχει το στόχο της για το έλλειμμα πέρυσι.
«Γνωρίζουμε ότι η Γαλλία καταβάλλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια που μπορεί» για να επιτύχει την δημοσιονομική προσαρμογή και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, είπε ο Ρέσλερ.


Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αυτα που δεν προλαβατε

το δικτυο λεει