Arrow

Επιτέλους μια αντίδραση στον κατακτητή

Posted by Στάμπα ~ on 4/18/2013 ~ 0 comments

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ!
Κρήτη: Ξεσηκωμός για δηλώσεις του Σόιμπλε
Γενικός ξεσηκωμός από τους Βιαννίτες, οι οποίοι ζητούν μέσα από την αντίδραση της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος του Δήμου Βιάννου δικαίωση στη μνήμη των προγόνων τους που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και βίωσαν τις θηριωδίες τους.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Θυμάτων τονίζεται πως είναι η κινητικότητα που υπάρχει τις τελευατίες ημέρες είναι ένα δείγμα θετικό, τονίζοντας ότι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας η διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Συνεπώς πανηγυρισμοί
για τα αυτονόητα δεν έχουν θέση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, που αντικειμενικά συνέβαλαν στην αναζωπύρωση του εθνικού ζητήματος της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, νιώθουμε την ανάγκη να σημειώσουμε τα εξής:
1. Το Δ.Σ. της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, της μεγαλύτερης Ένωσης Θυμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, αναγνωρίζει ως θετική εξέλιξη τη συλλογή, ταξινόμηση και ιεράρχηση του υλικού τεκμηρίωσης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, στην οποία προέβη ειδική Eπιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών. Επισημαίνουμε, ωστόσο, ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας και συνεπώς πανηγυρισμοί για τα αυτονόητα δεν έχουν θέση.
2. Χαιρόμαστε που εμείς, οι απόγονοι των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς, δεν είμαστε πλέον μόνοι στον ιστορικό αυτό αγώνα. Οι Ενώσεις Θυμάτων, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, το Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων αλλά και αγωνιστές δημοκράτες στην Ελλάδα, τη Γερμανία και αλλού δώσαμε μόνοι μας, χωρίς κρατική υποστήριξη, ένα σκληρό και άνισο αγώνα για δεκαετίες. Δεν είναι ακόμη η ώρα για επιμερισμό ευθυνών. Προέχει η δημιουργία ενός πανεθνικού παλλαϊκού μετώπου για να δοθεί με ενότητα και αποφασιστικότητα, όπως αρμόζει στην Ιστορία μας, ο δύσκολος αυτός αγώνας και να φτάσουμε στη δικαίωση.
3. Η εκ νέου ανάδειξη του μείζονος ηθικού, νομικού, πολιτικού και ιστορικού ζητήματος της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι καλοδεχούμενη αλλά δεν είναι αρκετή. Απαιτείται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από την Ελληνική Κυβέρνηση, που οφείλει να θέσει επίσημα το ζήτημα στην Γερμανία, χωρίς άλλη κωλυσιεργία. Πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό ότι το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, παρά το γεγονός της ισχυρής νομικής τεκμηρίωσης, είναι πρωτίστως ηθικό και πολιτικό ζήτημα και ανάλογη πρέπει να είναι η στάση της Ελληνικής Πολιτείας.
4. Σε σχέση, δε, με τα όσα εξοργιστικά είπε ο πολύς κ. Σόιμπλε, θεωρούμε ότι προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη των θυμάτων, καθώς και το αίσθημα δικαίου κάθε καλόπιστου πολίτη και συνιστά ανάρμοστη και ανήθικη συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα, που κατέβαλλε το βαρύτερο απ’ όλες τις χώρες τίμημα για τη συντριβή του ναζισμού. Με τέτοια ανιστόρητη και μισαλλόδοξη στάση ο κ. Σόιμπλε και όσοι τον καλύπτουν πλήττουν καίρια όχι μόνο το μέλλον της Ευρώπης αλλά και την ίδια την ευρωπαϊκή και δημοκρατική προοπτική της Γερμανίας και γι’ αυτό πρέπει να τιμωρηθούν από το γερμανικό λαό.
5. Αξιώνουμε από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα και τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσουν, εδώ και τώρα, την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Γερμανία για το σύνολο των οφειλών. Μόνο με δικαιοσύνη και αποζημίωση μπορεί να απαλυνθεί ο πόνος των οικογενειών των θυμάτων, να κλείσει οριστικά η μαύρη σελίδα του ναζισμού που ρίχνει ακόμη και σήμερα, 70 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, βαριά τη σκιά της στις σχέσεις των δύο χωρών.
Αμιράς Βιάννου, 15.4.2013
Ο Πρόεδρος
Αριστομένης Συγγελάκης
Ο Γενικός Γραμματέας
Μανώλης Καρακωνσταντάκης
CretePlus.gr
 


Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αυτα που δεν προλαβατε

το δικτυο λεει