Arrow

Που να τα πουλήσουμε ρε γερμανοτσολιάδες;

Posted by Στάμπα ~ on 4/23/2013 ~ 0 comments

ΦΟΡΟΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΟΦΕΙΛΗ
«Πουλήστε ακίνητα για να πληρώσετε χρέη»
 
Να πουλήσουν την ακίνητη περιουσία τους και να ξεπληρώσουν τα χρέη προς την εφορία προτρέπει τους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με εγκύκλιο του Γιώργου Μαυραγάνη.
Με την απόφασή του ο υφυπουργός Οικονομικών ζητεί από τους εφόρους να παρέχουν ενημερότητα σε φορολογουμένους που θα δεχθούν να πουλήσουν τα σπίτια τους για να καλύψουν τα χρέη τους προς την εφορία, ακόμη και αν το τίμημα του ακινήτου δεν καλύπτει το σύνολο της οφειλής, αρκεί οι εναπομείνασες οφειλές να διασφαλίζονται είτε από λοιπά περιουσιακά στοιχεία είτε από εγγυήσεις τρίτων.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στην «Ε», οι εφορίες έχουν κατακλυσθεί από σχετικά αιτήματα ιδιοκτητών ακινήτων, που ζητούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε πωλήσεις ακινήτων και στη συνέχεια να αποπληρώσουν της οφειλές τους, ενώ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αντίστοιχο αίτημα είχε υποβάλει στο παρελθόν και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Πάντως, η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζει ότι σε περίπτωση που προχωρήσει σε μαζικές κατασχέσεις ακινήτων δεν πρόκειται να συγκεντρώσει τα προσδοκώμενα έσοδα.
Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε έκδοση ενημερότητας μόνο στην περίπτωση που το τίμημα του ακινήτου κάλυπτε απόλυτα την οφειλή. Ως εκ τούτου το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, η οποία προβλέπει ότι μετά την πώληση του ακινήτου το Δημόσιο θα εισπράξει κατά προτεραιότητα τα χρήματα που αντιστοιχούν στην οφειλή, είτε αυτή καλύπτεται από την πώληση είτε όχι.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι περιπτώσεις είναι δύο:
* Το τίμημα από την πώληση του ακινήτου να είναι μικρότερο από την οφειλή. Στην περίπτωση αυτή η εφορία παίρνει από το φορολογούμενο όσα εισέπραξε από την πώληση. Οι εναπομείνασες οφειλές θα διασφαλίζονται είτε από λοιπά περιουσιακά στοιχεία είτε από εγγυήσεις τρίτων.
* Το τίμημα από την πώληση του ακινήτου να είναι μεγαλύτερο από την οφειλή. Στην περίπτωση αυτή το Δημόσιο εισπράττει εφάπαξ το ποσοστό όσα χρήματα απομείνουν τα κρατά ο φορολογούμενος.


Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αυτα που δεν προλαβατε

το δικτυο λεει