Arrow

Πάντσερ ο Σαμαράς

Posted by Στάμπα ~ on 4/17/2013 ~ 0 comments


Την εικόνα μιας οικονομίας που σταθεροποιείται και τις προοπτικές της ανάκαμψής της επιχείρησε να παρουσίασει ο Αντ. Σαμαράς στο συνέδριο του Economist


ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST

Η Ελλάδα θωρακίζεται και κανείς πια δεν μιλά για Grexit

Του Δημήτρη Τσιούφου
Φως στην άκρη του τούνελ διείδε ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, ενώ ταυτόχρονα επιδίωξε να δώσει εικόνα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, οι οποία σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση αποκαθιστούν, όπως τόνισε την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε με έμφαση πως η «η Ελλάδα πέτυχε μέσα σε λίγους μήνες μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες», σημειώνοντας ότι «πριν λίγους μήνες, πολλοί προέβλεπαν την καταστροφή του ευρώ και προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». Ομως η Ελλάδα, υπογράμμισε «παραμένει στο ευρώ και η κατάστασή της σταθεροποιείται. Κανείς πια δεν μιλά για το λεγόμενο «Grexit»».
Ο κ. Σαμαράς τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα είναι πια θωρακισμένη, πιάνει τους στόχους της, βρίσκεται κοντά στο πρωτογενές πλεόνασμα, έχει πετύχει μεταρρυθμίσεις, ενώ το τραπεζικό μας σύστημα ανακεφαλαιοποιείται». Η ύφεση που γονάτισε την ελληνική κοινωνία, πρόσθεσε, είχε τρία βασικά αίτια: Τα μέτρα λιτότητας, τη στάση πληρωμών και την έλλειψη ρευστότητας.
Εξασφαλίσαμε, σημείωσε «τις προϋποθέσεις για να εξουδετερώσουμε και τα τρία αίτια. Το τραπεζικό μας σύστημα κεφαλαιοποιείται πλήρως, το δημόσιο ξεπληρώνει σε μια χρονιά, όλα όσα χρωστούσε στον ιδιωτικό τομέα Οι επιχειρήσεις που θα έχουν πια πρόσβαση στη ρευστότητα, θα μπορέσουν να απορροφήσουν και τα κεφάλαια των διαρθρωτικών ταμείων, δηλαδή του ΕΣΠΑ. Τα οποία θα φτάσουν, επιτέλους, στην πραγματική οικονομία».
Από την κρίση επισήμανε ο πρωθυπουργός «βγήκε ένα πολύτιμο μάθημα: Οτι εξυγίανση και ανάκαμψη πάνε μαζί. Μπορούν να πάνε μαζί» και δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον λέγοντας ότι «ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά. Οι δυσκολίες δεν πέρασαν όμως αρχίζουμε να βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ». Η προσαρμογή που επιχειρούμε, τόνισε «προκαλεί δύο ειδών αντιδράσεις: Από εκείνους που διαμαρτύρονται δικαίως γιατί δεν αντέχουν την απότομη κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου -αυτούς πρέπει να τους κατανοήσουμε- και από εκείνους που αντιδρούν γιατί είχαν βολευτεί σε ένα σύστημα παρασιτικό, που ξεβολεύονται και πολεμάνε κάθε αλλαγή, ακόμη και την πιο απαραίτητη. Με αυτούς δεν μπορεί παρά να συγκρουστούμε».
Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στη Διοικητική Μεταρρύθμιση για να υπογραμμίσει ότι όσοι αντιδρούν στις 15 χιλιάδες απολύσεις και στην πρόσληψη ισάριθμων νέων με αξιοκρατικά κριτήρια, αντιδρούν γιατί είναι κολλημένοι. Κολλημένη θέλουν την Ελλάδα στο χθες και δεν θα το επιτρέψουμε.
Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αποφασισμένος να διεκδικήσει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε εμείς να έχουμε ΦΠΑ 23% και οι ανταγωνιστικές χώρες να έχουν 8% ή 10%», ενώ επανέλαβε ότι παραμένει ο διακηρυγμένος προσωπικός του στόχος για τη φορολόγηση των κερδών με ενιαίο συντελεστή 15% σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Ο πρωθυπουργός, τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία του με τους Ευάγγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη σημειώνοντας ότι «εμείς -και οι τρεις μας- πιστεύουμε στο μέλλον της Ελλάδας» και πως «έχουμε κάνει δουλεία μας, να διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες. Τις έχουμε ήδη διαψεύσει πολλές φορές».


Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αυτα που δεν προλαβατε

το δικτυο λεει