Arrow

Τον προδότη κι αν τον πλένεις...

Posted by Στάμπα ~ on 4/19/2013 ~ 0 comments


Μητσοτάκης: «Η διχοτόμηση της Kύπρου δεν είναι λύση»
Μπροστά σε 150 Τούρκους επιχειρηματίες αλλά και διακεκριμένα μέλη της λέσχης Bab-I Ali πραγματοποίησε, χθες το βράδυ, την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην Κωνσταντινούπολη.

«Το μόνο αληθινό μεγάλο πρόβλημα των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων είναι το Κυπριακό» είπε και εξήγησε γιατί: «Πάντα μου επίστευα ότι το μόνο αληθινά μεγάλο πρόβλημα των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων είναι το Κυπριακό. Οι διμερείς μας διαφορές, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει αναπτυχθεί, είναι δυνατόν, θα τολμούσα να πω, είναι εύκολο, να αντιμετωπιστούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αρκεί να υπάρχουν κατά την ίδια χρονική περίοδο και στις δύο όχθες του Αιγαίου ισχυρές και αποφασισμένες κυβερνήσεις.

Το Κυπριακό είναι βεβαίως ένα διεθνές πρόβλημα, όπως πιστοποιούν οι κατά καιρούς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό acquis και οι διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Κυπριακός γόρδιος δεσμός τοποθετείται στη βάση του αν θέλουν και αν μπορούν οι δύο κοινότητες να ζήσουν μαζί. Η διχοτόμηση δεν είναι σε καμία περίπτωση λύση. Αντίθετα, θα δημιουργήσει αδιέξοδα και θα δώσει λαβές για συνεχείς τριβές και εντάσεις. Η μεγάλη στροφή της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, βασιζόταν στην αναγνώριση του προβλήματος και στην παραδοχή ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για μια δίκαιη και λειτουργική λύση.

Στο Κυπριακό, δεν χωρεί αμφιβολία, έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες. Θα σας εκπλήξω όμως λέγοντάς σας πως σήμερα το θέμα είναι περισσότερο ώριμο παρά πότε. Η λύση του Κυπριακού, στη βάση ενός ενιαίου κράτους, μιας δικοινοτικής ομοσπονδίας, αποτελεί όχημα για την περαιτέρω προσέγγιση των δύο λαών μας. Στα μικρά όρια της Κύπρου, μπορεί και πρέπει, να χωρέσει ένα μεγάλο δίδαγμα: Πως Έλληνες και Τούρκοι μπορούν να μάθουν να ζούνε μαζί, με ασφάλεια και ευημερία. Οι δύο μας μητέρες πατρίδες θα αποκομίσουν έτσι πολλαπλά οφέλη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης .

«Μπορούμε να ζήσουμε μαζί»

Μιλώντας στα ελληνικά και από καρδιάς όπως είπε αποφεύγοντας τη γλώσσα των διπλωματών μίλησε με θερμα λόγια για την Τουρκία για τον παιδικό του φίλο Κεμάλ τουρκικής καταγωγής με τον οποίο μεγάλωσαν μαζί στην Κρήτη.

Ζήτησε να αφήσουμε πίσω τη βαριά σκιά του παρελθόντος και να μην γίνουμε όμηροι αρχέγονων εθνικών παθών:

«Μαθαίνουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας πιο πολλά για όσα μας χωρίζουν, παρά για όσα μας ενώνουν. Σε ένα βαθμό, αυτό εξηγείται από την βαριά σκιά του παρελθόντος. Ας μην ξεχνάμε όμως πως οι ζωντανοί λαοί, δεν ζουν με το παρελθόν, ζουν και προοδεύουν οικοδομώντας το μέλλον... Η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα και η Τουρκία, οι δύο μας λαοί, οι Έλληνες και οι Τούρκοι,αγαπητοί γείτονες, είναι καταδικασμένοι, από τη γεωγραφία και την ιστορία, να ζήσουν μαζί. Υπήρξα πάντοτε θερμός θιασώτης αυτής της άποψης. Αυτό ίσως να οφείλεται και στην κρητική μου καταγωγή»


Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αυτα που δεν προλαβατε

το δικτυο λεει