Arrow

Ξύλο στην Πλατεία Χούντας

Posted by Στάμπα ~ on 3/11/2013 ~ 0 comments

Στην πλατεία Συντάγματος και στον Λευκό Πύργο επέστρεψαν το απόγευμα της Κυριακής οι «Αγανακτισμένοι», με σύνθημα «Φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες. Φτάνει πια!». Έντονη ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στη συγκέντρωση της Αθήνας. Έκαναν χρήση δακρυγόνων και προσήγαγαν έναν διαδηλωτή. Στο βίντεο του enet.gr μπορείτε να δείτε την προσαγωγή του διαδηλωτή μπροστά από το περίπτερο, έξω από τον Εθνικό Κήπο. Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ τού κλείνουν το στόμα όταν εκείνος, πεσμένος στο πεζοδρόμιο, προσπαθεί να φωνάξει το όνομά του.


Οι διαδηλωτές άρχισαν να καταφθάνουν από τις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα με μπαλόνια, αυτοσχέδια πλακάτ, πανό και συνθήματα ενάντια στο μνημόνιο, το σχέδιο «Αθηνά» και τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Από τη συγκέντρωση διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αμαλίας. Ένταση σημειώθηκε περίπου στις 19.00, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών, προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές προς την πλατεία. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στη λεωφόρο Αμαλίας αλλάζοντας τη θεματική των συνθημάτων τους, από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σε συνθήματα ενάντια στην αστυνομία και την καταστολή. Στις 20.15 ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση της αστυνομίας με ευρεία ρίψη χημικών, απωθώντας τους συγκεντρωμένους. Μετά τις 21.00, οι περισσότεροι διαδηλωτές αποχώρησαν και η λεωφόρος Αμαλίας δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.
Οι Έλληνες πήραν αυτή τη φορά τη σκυτάλη από τους Πορτογάλους, οι οποίοι το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά των πολιτικών λιτότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που συμμετείχαν ενεργά στο «πρώτο Σύνταγμα», στις γενικές συνελεύσεις και τις ομάδες εργασίας, πρόκειται για προσπάθεια που μόλις ξαναρχίζει, μετά από τη σιωπή δύο χρόνων και παρά την επιδείνωση της ζωής των ανθρώπων, με στόχο σύντομα να γιγαντωθεί και πάλι ως κίνημα, και από «αγανακτισμένοι» να γίνουν και πάλι «αποφασισμένοι». Όπως συνέβη την άνοιξη του 2011, εν καιρώ πρώτου Μνημονίου, όταν ξεκίνησε από λίγους διαδηλωτές έξω από την ισπανική πρεσβεία, για να φτάσει ένα εκατομμύριο κόσμος στις μεγάλες συγκεντρώσεις του Συντάγματος και την βίαιη καταστολή τους, τέλος Ιουνίου του 2011 -ενώ παράλληλα ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο- που έφεραν τη χώρα στα διεθνή πρωτοσέλιδα.
 Το κάλεσμα στην κινητοποίηση της Αθήνας έγινε μέσω του Facebook, όπως και της Θεσσαλονίκης. Το ραντεβού διαμαρτυρίας δόθηκε στις 18.00, με κάλεσμα για μαζική συμμετοχή, καθώς «Η Άνοιξη των λαών έχει αρχίσει». Περίπου 40.000 άτομα προσκλήθηκαν, ενώ από τα μηνύματα που έγραψαν μέλη του group έγινε σαφές ότι η διαμαρτυρία δεν περιορίζεται μόνο στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και της λιτότητας, αλλά και σε θέματα όπως η ιστορία με τα χρυσωρυχεία στην Χαλκιδική, το "σχέδιο Αθηνά" για την παιδεία, η καταστολή κ.α.
 Επίσης, το παρών έδωσαν και οι Αγανακτισμένοι Μοτοσυκλετιστές Ελλάδας, οι οποίοι οργάνωσαν την 56η Μοτοπορεία τους στον νομό Αττικής, με αναχώρηση από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στις 18.30 για το Σύνταγμα. "Χωρίς κόμματα, χωρίς διαχωριστικές γραμμές απλά σαν πολίτες για να φωνάξουμε ότι Φτάνει Πια με Φτώχεια, την ανεργία, τις αυτοκτονίες, ως εδω! Καιρός να φεύγουν!", τονίζουν.


Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αυτα που δεν προλαβατε

το δικτυο λεει