Arrow

Το ροζ τους ενώνει

Posted by Στάμπα ~ on 3/11/2013 ~ 0 comments

Τα ορφανά του Γιώργου πάνε... ΣΥΡΙΖΑ

«Αμοιβαία αισθήματα, υψηλές προσδοκίες» θα μπορούσε να είναι τίτλος του «πολιτικού φλερτ» πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ με την Κουμουνδούρου. 

Πρώην στελέχη αλλά και πρώην υπουργοί, που κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του μνημονίου εξέφρασαν τη διαφωνία τους και προκάλεσαν τη διαγραφή τους με τη στάση τους στο δεύτερο μνημόνιο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν κρύβουν την πρόθεσή τους την κατάλληλη χρονική στιγμή να προσεγγίσουν το κόμμα της Αριστεράς. Ταυτόχρονα και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και τους τελευταίους μήνες κάνουν προσεκτικά βήματα με πρόσωπα -όπως την πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη- ώστε το «φλερτ» να γίνει... «αρραβώνας».
Το νέο βήμα προσέγγισης εκφράστηκε με διημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής του Γεράσιμου Αρσένη με το levy Economist Institute της Νέας Υόρκης στο οποίο μετείχαν πρώτης γραμμής κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συμμετοχή των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη διημερίδα επιβεβαιώθηκε πριν από περίπου έναν μήνα, όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιάννης Μηλιός συναντήθηκαν στο προσωπικό γραφείο της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη.
Η συμμετοχή σύσσωμου του οικονομικού επιτελείου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διημερίδα είναι ένα πρώτο σημείο κοινής αναζήτησης και προϋποθέσεων ώστε να βρεθούν σε κοινό βηματισμό. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση μίλησε η πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης καθώς και ο πρώην βουλευτής Λάμπρος Μίχος.
                                                         Πρώτη κρούση
Τόσο η κ. Ξενογιαννακοπούλου όσο και ο Σπύρος Κουβέλης θεωρούνταν προσωπικές επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου. Μάλιστα πριν από δυόμισι περίπου μήνες η εφημερίδα «Αυγή» είχε δημοσιεύσει άρθρο της κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Λούκα Κατσέλη είχε αρχίσει αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου. Τότε στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης έριξε στο τραπέζι το όνομα του Γεράσιμου Αρσένη, για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της χώρας.
Ετσι δεν προκαλεί έκπληξη καθώς προχθές και χθες στη διημερίδα συμμετείχαν, εκτός του υπεύθυνου του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη και του οικονομικού υπεύθυνου Γ. Μηλιού, οι δύο «σκιώδεις» υπουργοί και βουλευτές Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι κ. Γ. Σταθάκης και Ευ. Τσακαλώτος.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα η κ. Κατσέλη σε συνέντευξή της δεν έκρυψε ότι συνομιλεί με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απάντησε δε στα όσα ακούγονται σχετικά με την ένταξή της στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι συνομιλεί σε επίπεδο κορυφής, με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη δεν συνομιλεί μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς διατηρεί συχνές επαφές και με τα οικονομικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσοντας απόψεις για την οικονομία, και όπως φαίνεται σε πολλά ζητήματα έχουν κοινές εκτιμήσεις. Πάντως, οι επαφές και οι συζητήσεις δεν σηματοδοτούν προς το παρόν ένταξη των πρώην κεντρικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι συζητήσεις αυτές μπορεί μεν να καταλήξουν σε ένα μίνιμουμ κοινής πλεύσης, ωστόσο, η συνεργασία μπορεί να πάρει πολλές μορφές, όπως αξιοποίηση μετεκλογικά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον κορμό της νέας κυβέρνησης. Το «φλερτ» της Κουμουνδούρου με τις λεγόμενες «πασοκογενείς δυνάμεις» έχει αρχίσει πολύ πριν από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με δύο πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τη Σοφία Σακοράφα, η οποία εκλέχθηκε πρώτη σε ψήφους στη Β΄ Αθήνας και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ βουλευτής εκλέχθηκε και ο Αλέξης Μητρόπουλος. Μετά τις εκλογές και την απόφαση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη να αποχωρήσει από τη Δημοκρατική Αριστερά, άρχισε το «φλερτ» και πλέον ο ίδιος συμμετέχει στο Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, κάνοντας ακόμη ένα βήμα για την πλήρη ένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ.
                                                                  «Χαλαρά»
Η Κουμουνδούρου επιδιώκει μεν την προσέγγιση στελεχών κεντροαριστερής κατεύθυνσης, που έχουν απομακρυνθεί από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν βιάζεται για πολλαπλούς λόγους.
Το στίγμα των προθέσεων της Κουμουνδούρου αποτύπωσε προχθές ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας πως «φιλοδοξούμε να μεγαλώσουμε την παράταξη της Αριστεράς».
Για τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» είπε πως «αυτοπροσδιορίζεται και εκφράζεται με τον δικό του τρόπο», για να θέσει ωστόσο το ρητορικό ερώτημα, εν μέσω κρίσης «ποιος μεσαίος χώρος».
Εμμέσως, πάντως, επιβεβαίωσε τις κινήσεις της Κουμουνδούρου καθώς σημείωσε πως η αύξηση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ περνάει και με το να απευθύνεται σε ψηφοφόρους που μέχρι χθες στήριζαν το ΠΑΣΟΚ και τη... Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Σκουρλέτης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός σε ό,τι αφορά το «πολιτικό φλερτ» με τη Λούκα Κατσέλη -χαρακτήρισε τη διημερίδα ενδιαφέρουσα οικονομική συνάντηση- για να προσθέσει πως «όλα τα άλλα που ακούγονται δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».
Οι προσεκτικές κινήσεις της Κουμουνδούρου σε στελέχη «κεντροαριστερής» προέλευσης έχουν να κάνουν και με τις ενστάσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό του κόμματος. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν αντιδρά μόνο η λεγόμενη «αριστερή αντιπολίτευση», αλλά και στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Στελέχη όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά και άλλα στελέχη που πρόσκεινται σε συνιστώσες τροστκιστικής προέλευσης ζητάνε μετά επιτάσεως το μέτωπο της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μόνο προς τα αριστερά και κυρίως προς το ΚΚΕ και την Ανταρσύα. Οι ενστάσεις αυτές δεν έχουν να κάνουν κυρίως με τα πρόσωπα αλλά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι γκρίνιες
               Αστερίσκοι από τους... πασοκογενείς που πρόλαβαν να ενταχθούν
εντός του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου -συμμετέχουν στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ- καταγράφονται προβληματισμοί και ενστάσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας με στελέχη που προέρχονται από την ίδια... «πολιτική μήτρα». Δεν αμφισβητούν και δεν εκφράζουν όμως ενστάσεις για μεσαία στελέχη. Σημειώνεται ότι στο Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, εκτός του κ. Μιχελογιαννάκη, εντάχθηκε και ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, ενώ τον δρόμο αυτό φαίνεται να ακολουθεί και ο έτερος συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος. Οι δύο συνταγματολόγοι συμμετέχουν και στην «επιτροπή Σοφών» που σύστησε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό την κατάθεση προτάσεων για το πολιτικό σύστημα και το σύνταγμα. Ο συνδυασμός των αντιδράσεων από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και κυρίως από τους λεγόμενους «πασοκογενείς» όπως του Αλέξη Μητρόπουλου, περιπλέκει τα πράγματα και ως εκ τούτου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινηθεί πιο προσεχτικά, για να μη διαταραχθούν οι λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες. Αλλωστε, έχει δείξει η Κουμουνδούρου πως δεν βιάζεται, αν και οι κινήσεις που κάνει δείχνουν σχεδιασμό με τελικό προορισμό, όταν έρθει η ώρα των βουλευτικών εκλογών, να έχει συγκροτήσει ένα πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, με στόχο την κυβερνητική εξουσία.

 


Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αυτα που δεν προλαβατε

το δικτυο λεει