Arrow

Μεγάλες μπίζνες οι κατακτητές στην Ελλάδα

Posted by Στάμπα ~ on 3/04/2013 ~ 0 comments


Οι μπίζνες με τα ακίνητα, η κόντρα με τον Ράιχενμπαχ, το διακριτικό ενδιαφέρον για Ελληνικό και Κασσιόπη και τα χατίρια που ζητάει ο τοποτηρητής του ΔΝΤ

Οι κρυφές δουλειές του Μπομπ Τράα στην Ελλάδα


Των Αλέξανδρου Κασιμάτη,
Δημήτρη Μαρκόπουλου
Στην αρχή ήταν τα μυστικά ραντεβού του με την ελληνική επιχειρηματική ελίτ στα βόρεια προάστια. Εκεί άκουγε και φυσικά μάθαινε. Στην πορεία άρχισαν οι παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, ωσάν να ήταν ανθύπατος. Κατόπιν, όπως το «ΘΕΜΑ» αποκάλυψε, άρχισαν οι παραινέσεις σε Ελληνες επιχειρηματίες, όπως ο ιδιοκτήτης της υαλουργίας Γιούλα Α.Ε. κ. Ευάγγελος Βουλγαράκης, να μεταφέρουν τις παραγωγικές τους εγκαταστάσεις στη Βουλγαρία. Το ότι ο τοποτηρητής του ΔΝΤ έχει ξεφύγει από τον ρόλο και τις αρμοδιότητές του στη χώρα μας είναι κάτι παραπάνω από σαφές. Το ότι θα έφτανε, όμως, μέχρι του σημείου να προωθεί συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων τρίτων χωρών σε μια χώρα με τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα και να θέλει να χώνει τη μύτη του στις αποκρατικοποιήσεις είναι πρωτόγνωρο.
Σε παρασκηνιακό ρόλο
Εξω φρενών, λοιπόν, φέρεται να είναι η κυβέρνηση από τον παρασκηνιακό ρόλο που εσχάτως επιδεικνύει ο κ. Μπομπ Τράα, ο οποίος, μπαινοβγαίνοντας σε υπουργικά γραφεία και ξεφεύγοντας από τον συμβουλευτικό-τεχνοκρατικό του ρόλο, θέλει να έχει λόγο για επενδύσεις και απαιτεί πληροφόρηση για τις αποκρατικοποιήσεις. Κι όχι φυσικά για την πορεία αυτών, αλλά για την εξέλιξη των διαγωνισμών και το πώς πηγαίνουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχήματα. Εγκυρη πηγή του «ΘΕΜΑτος» αναφέρει ότι ο κ. Τράα με αγωνία, για την τύχη της αποκρατικοποίησης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, είχε ασκήσει μεγάλη πίεση ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για ανάληψη των ακινήτων της περιοχής από την αμερικανική NCH Capital. Μάλιστα, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έφτασε στο σημείο να επισημάνει στον κ. Τράα πως, αν και η αμερικανική εταιρεία όντως θεωρούνταν σοβαρός παίκτης και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για το φιλέτο αυτό της Κέρκυρας, η εμμονή και η πίεσή του να τελειώσουν οι διαδικασίες μια ώρα αρχύτερα δυσχέραναν το έργο και τη διαδικασία αυτής της αποκρατικοποίησης. Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που αναφέρουν πως το deal μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και αμερικανοεβραϊκού fund σε μεγάλο βαθμό πέρασε από το Αμστερνταμ.
Σειρά ακινήτων
Οι παρεμβάσεις, όμως, του τοποτηρητή του ΔΝΤ δεν σταματούν εδώ. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που ο κ. Τράα επιδεικνύει και για μια σειρά ακινήτων που βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Ακίνητα κυρίαρχα σε τουριστικές περιοχές, τα οποία πληροφορίες αναφέρουν πως βολιδοσκοπούνται από μεγάλους ομίλους real estate των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τράα όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησε σειρά επαφών στα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρεταννία» και «Χίλτον» με επενδυτές από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ενώ συχνά είναι τα ραντεβού του και με Ελληνες πολιτικούς, από τους οποίους μάλιστα ζητάει «εξυπηρετήσεις». Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό πρώην παραγωγικού υπουργού των κυβερνήσεων Παπανδρέου, με άριστη προσωπική σχέση με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μας είπε πως σε συνάντησή του με τον απεσταλμένο του ΔΝΤ έμεινε «άγαλμα» όταν του ζήτησε ως ρουσφετάκι να μιλήσει στον πρωθυπουργό για ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία συμβούλων που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση του Δημοσίου.
Προσωπική ατζέντα
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο κ. Τράα ταυτόχρονα δείχνει να επιχειρεί να εμποδίσει τη διείσδυση ξένων επιχειρήσεων που οι Γερμανοί του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ επιδιώκουν να «σπρώξουν» στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Roland Berger, της εταιρείας που συνέβαλε τα μέγιστα στις αποκρατικοποιήσεις στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Ο κ. Τράα, ενώ αρχικά προσπάθησε να δείξει κλίμα συνεργασίας και προώθησης της συγκεκριμένης εταιρείας, λόγω του σημερινού ανταγωνισμού του με τον κ. Ράιχενμπαχ δυναμιτίζει τις προσπάθειες εισόδου της τελευταίας στον χώρο των αποκρατικοποιήσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας. Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που στο Βερολίνο θεωρούν τον κ. Τράα αποκλειστικά υπεύθυνο για την καθυστέρηση της εισόδου του γερμανικού σχήματος στα ελληνικά πράγματα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Ολλανδός τεχνοκράτης έφερε σε επαφή τον Ελληνα υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη με τον υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου της Ολλανδίας κ. Σάιμον Σμιτς με στόχο να αναλάβουν επιχειρήσεις από τη Χώρα της Τουλίπας την αναδιοργάνωση των ελληνικών εξαγωγών.


Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αυτα που δεν προλαβατε

το δικτυο λεει