Arrow

Διαλέχτεεε...αλήτης ή ήρωας

Posted by Στάμπα ~ on 3/02/2013 ~ 0 comments

The Globe and Mail.Περικοπές δαπανών, μια σφαίρα και σωματοφύλακες: Η ζωή του Γιάννη Στουρνάρα.


Spending cuts, a bullet and bodyguards: The life of Greece's finance minister

ATHENS — The Globe and Mail
Published Friday, Mar. 01 2013
Περικοπές δαπανών, μια σφαίρα και σωματοφύλακες: Η ζωή του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας.
Το κτίριο του Ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στο κέντρο της Αθήνας βλέπει την πλατεία Συντάγματος, το σημείο μηδέν για τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και τις ταραχές που παραλύουν την πόλη και μερικές φορές βάζουν φωτιά στους δρόμους της ανά μερικούς μήνες . Παρά το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις έχουν γίνει πρόσφατα λιγότερο συχνές, το κτίριο εξακολουθεί να είναι ένα ένοπλο στρατόπεδο.
Τα ΜΑΤ καλυμμένα με πανοπλία και  όπλα εξακολουθούν να περιφέρονται έξω από τις εισόδους του. Το ατσάλινο ρολό  πάνω από την κύρια είσοδο κλειστό μέχρι την μέση, αναγκάζοντας τους επισκέπτες να σκύψουν για να μπουν μέσα Το υψηλό επίπεδο ασφαλείας δεν είναι παρανοικό. Οι ταραξίες αγαπούν να επιτίθενται στο κτίριο και τρύπες από σφαίρες έχουν βρεθεί στα παράθυρα.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έλαβε έναν περίεργο φάκελο με εξογκώματα, με το ταχυδρομείο. Περιείχε μια σφαίρα 9 χιλιοστών και ένα σημείωμα προειδοποιώντας τον να μην προχωρήσει στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους.
Ο κ. Στουρνάρας, 56 ετών είναι ένας οικονομολόγος που έγινε υπουργός Οικονομικών το περασμένο καλοκαίρι, όταν προσλήφθηκε από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα σκληρά μέτρα λιτότητας ήταν σε ισχύ πριν από την άφιξή του, ο ίδιος είναι απασχολημένος να κόψει άλλα € 8 δισ. από τις δημόσιες δαπάνες, πράγμα που σημαίνει ότι ξέρει ότι μπορεί γίνει ένας άνθρωπός που θα κυνηγήσουν, καθώς οι περικοπές θα προκαλέσουν περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας .
Εκείνος δεν κάνει βήμα χωρίς ένοπλους φρουρούς.
"Μερικοί από τους ανθρώπους με μισούν», λέει. "Αλλά πρέπει να κρατάμε τα νεύρα μας."
Ο κ. Στουρνάρας ελπίζει να γίνει λίγο λιγότερο μισητός, ίσως ακόμη και αρεστός, αργότερα αυτό το έτος. Για τότε προβλέπει οτι η  βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα εν καιρώ ειρήνης, θα τερματιστει τελικά.
Είναι μια ύφεση πολύ οδυνηρή: η οικονομική απόδοση της χώρας (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 20% περισσότερο από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση Αναμένει "θετικές εξελίξεις" το τελευταίο τρϊμηνο του έτους και μέσα στο επόμενο, αν και παραδέχεται ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει σε ένα όμορφο πακέτο τυλιγμένο σε φιόγκο.
Θα είναι αδύναμη ανάπτυξη και η ανεργία, λέει, θα αυξηθεί λίγο περισσότερο πριν να πέσει (το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε ένα ρεκόρ 27% ).
Μετά από μια ύφεση που έσπρωξε τη χώρα στο χείλος της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης και σχεδόν σε μια έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, οποιαδήποτε νέα είναι καλά νέα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ο κ. Στουρνάρας είναι κάτω από τεράστια πολιτική πίεση για να δώσει στον Ελληνικό λαό κάποιες ελπίδες μετά από τέσσερα χρόνια φορολογικών χαρατσιών και μια κόλαση χαμένων θέσεων εργασίας.
Δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι με τον υπαινιγμό της ανάκαμψης έχει αγοράσει κάποια ειρήνη. Ενώ απεργίες ακόμη γίνονται, το κοινωνικό χάος δεν βρίσκεται καθόλου κοντά στα επίπεδα που ήταν πέρυσι και πρόπερσι.
Ο κίνδυνος - και είναι ένας μεγάλος κίνδυνος - είναι αν η προβλεψή του για ανάκαμψη είναι πρόωρη και τότε οι Έλληνες θα εκραγούν απο οργή, αν η ύφεση συνεχίσει να τους διαλύει για άλλα δύο ή τρία χρόνια.
Πολλά ακόμη θα μπορούσαν να πάνε στραβά.
Τα δολοφονικά για την εργασία, μέτρα λιτότητας προσπαθούν ακόμη να βρούν τον δρόμο τους μέσα από το σύστημα. Οι υψηλότεροι φόροι βλάπτουν. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είναι μια οικονομία παραγωγής, οι περισσότερες δραστηριότητες βασίζονται στην κατανάλωση και οι φόροι κατανάλωσης ανεβαίνουν, ο ΦΠΑ είναι 23%.
Ο πόλεμος στους φοροφυγάδες, μόλις τώρα πήρε μπρός Αν είναι έστω και εν μέρει επιτυχής, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερες διαμαρτυρίες. Ο κ. Στουρνάρας λέει ότι η κυβέρνηση έχει κατασχέσει € 1,5 δισ. απο περιουσιακά στοιχεία φοροφυγάδων τους τελευταίους δύο μήνες.
Η πολιτική είναι ένα άλλο πιθανό πρόβλημα. Η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι χωρίς αμφιβολία γοητευμένα από το υπέροχο πολιτικό χάος της Ιταλίας, το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών αυτή την εβδομάδα που εκτόξευσε το - κατά της λιτότητας, κατά της διαφθοράς - βασικά κατά-των-πάντων – κόμμα του κωμικου Beppe Grillo στο εθνικό προσκήνιο. Το Κίνημα του, Πέντε Αστέρων είναι τώρα το μεγαλύτερο αυτοτελές κόμμα στο κοινοβούλιο.
Η οικονομική και πολιτική σταθερότητα της Ιταλίας και οι χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που την ακολουθούσαν, εξαφανίστηκε το Νοέμβριο, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήρε την υποστήριξή του στην τεχνοκρατική κυβέρνηση του Mario Monti. Αιφνιδιαστικές εκλογές προκυρήχθηκαν, οι υπέρ της λιτότητας, κεντρώοι του ο κ. Monti, σφαγιάστηκαν και ο κέντρο-αριστερός συνασπισμός, ο οποίος με το ζόρι κέρδισε την κάτω βουλή, δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό στην γερουσία. Επόμενες εκλογές είναι πιθανές και το πολιτικό αδιέξοδο κάνει τα ιταλικά ομόλογα να υποκύπτουν καθώς η οικονομία καταρρέει: το 10ετές κρατικό ομόλογο, το οποίο πλήρωνε περίπου 4.1% στα τέλη Ιανουαρίου, τώρα κλείνει μέσα στο 5%.
Τι έχει αυτό να κάνει με την Ελλάδα; Το θέμα είναι ότι η πολιτική αναταραχή μπορεί να έρθει όταν δεν το περιμένει κανείς. Ο κυβερνών συνασπισμός στην Ελλάδα, υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται σταθερός αυτή την στιγμή. Αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την Νέα Δημοκρατία και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, στήθος με στήθος.
Όπως και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται ότι η λιτότητα το παράκανε. Θα μπορούσε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και οι πιθανότητες του μπορούν να αυξηθούν μόνο εάν η Ελλάδα εξακολουθεί να μένει κολλημένη, να σπινάρει στην λάσπη.
Ο κ. Στουρνάρας είναι ένας γενναίος άνθρωπος που προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη ήδη από το τέταρτο τρίμηνο, ίσως ανόητα γενναίος. Θα μείνει γνωστός ως αλήτης ή ως ήρωας, σε περίπου ένα χρόνο.


Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αυτα που δεν προλαβατε

το δικτυο λεει