Arrow

Τα λαμόγια της Ισπανίας

Posted by Στάμπα ~ on 4/07/2013 ~ 0 comments


Ο Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία, η οποία στέκεται πλέον τυπικά στο πλευρό του, καθώς φέρεται απογοητευμένη από τις απιστίες του συζύγου της. Δίπλα τους ο Φίλιππος και η πριγκίπισσα Λετίσια. ΛίγοιΟ Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία, η οποία στέκεται πλέον τυπικά στο πλευρό του, καθώς φέρεται απογοητευμένη από τις απιστίες του συζύγου της. Δίπλα τους ο Φίλιππος και η πριγκίπισσα Λετίσια. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν καλή γνώμη για τον βασιλιά, ενώ αντίθετα μεγάλο ποσοστό των Ισπανών επιθυμεί την παραίτησή του από τον θρόνο υπέρ του Φιλίππου.

ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Βούρκος σκανδάλων στην αυλή του Δον... Χουάν

Διασπάθιση κρατικού χρήματος, δικαστικές ίντριγκες, συζυγική απιστία κατ' εξακολούθηση και στη μέση ο οίκος των Βουρβόνων που ακόμα μοιάζει ικανός να προστατεύει τα τέκνα του.

Πρωταγωνιστές της βασιλικής αυτής... σαπουνόπερας ο Ισπανός μονάρχης Χουάν Κάρλος, ο γαμπρός του Ινάκι Ουρντανγκάριν και η κόρη του Κριστίνα, δούκισσα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, που θεωρούνται εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Συγκεκριμένα ο Ουρντανγκάριν, πρώην παίκτης της ολυμπιακής ομάδας χάντμπολ της Ισπανίας, κατηγορείται για φορολογική απάτη και υπεξαίρεση έξι εκατομμυρίων ευρώ από δημόσιους πόρους όταν ήταν πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Νόος, το οποίο διοργάνωνε αθλητικές εκδηλώσεις στις Βαλεαρίδες Νήσους και τη Βαλένθια.
Η σύζυγός του διατέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου την ίδια περίοδο, και σύμφωνα με τα 200 περίπου e-mails τα οποία παρέδωσε ο συνεργάτης του δούκα, Ντιέγκο Τόρες, στο δικαστήριο, ήταν ενήμερη για τις δραστηριότητες του συζύγου της, ο οποίος συχνά πυκνά της ζητούσε συμβουλές για τις επιχειρηματικές του πρωτοβουλίες.
Οι εμφανίσεις σε λαμπερές δεξιώσεις ανήκουν στο παρελθόν για τον Ινάκι Ουρντανγκάριν και τη δούκισσα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Κριστίνα.
Οι εμφανίσεις σε λαμπερές δεξιώσεις ανήκουν στο παρελθόν για τον Ινάκι Ουρντανγκάριν και τη δούκισσα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Κριστίνα.
Τα e-mails αυτά κρίθηκαν ικανοποιητικά για να κληθεί και η πριγκίπισσα στο δικαστήριο -ο σύζυγος έχει ήδη καταθέσει δύο φορές-, μόνο που ο δικαστής που ερευνά αποκλειστικά την υπόθεση του σκανδάλου είχε άλλη γνώμη. Ανακάλεσε την κλήτευση με την αιτιολογία ότι τα στοιχεία δεν είναι επαρκή προκειμένου να κληθεί η Κριστίνα με την ιδιότητα της υπόπτου. Η απόφαση ικανοποίησε το παλάτι, ο διάδοχος Φίλιππος μάλιστα σχολίασε πως «οι δικαστές μας είναι άξιοι της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μας», μόνο που δεν ήταν το ίδιο λαλίστατος με την πρώτη απόφαση.
Ενοχοι στα μάτια του κόσμου
Η ζημιά πάντως έχει ήδη γίνει. Ο δούκας της Πάλμα δύσκολα θα απεκδυθεί τον μανδύα του ενόχου, στα μάτια τουλάχιστον της πλειονότητας του ισπανικού λαού. Με τον Τόρες φέρονται ύποπτοι για υπερχρέωση των υπηρεσιών που παρείχαν, προκειμένου αφενός να απαλλάσσονται από φόρους κι αφετέρου να διοχετεύουν την υπερχρέωση σε προσωπικούς τους λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους.
Η Σάιν Βίτγκενσταϊν φέρεται να είναι ο εξωσυζυγικός δεσμός του βασιλιά Χουάν Κάρλος.
Η Σάιν Βίτγκενσταϊν φέρεται να είναι ο εξωσυζυγικός δεσμός του βασιλιά Χουάν Κάρλος.
Επιπλέον, έγινε γνωστό πως ο δούκας εκμεταλλευόταν τους δεσμούς του με τη βασιλική οικογένεια προκειμένου να κλείνει τα «χρυσά» συμβόλαια. Τους έχει οριστεί και εγγύηση, ύψους 8,1 εκατ. ευρώ.
Οταν ο Ουρντανγκάριν κατέθεσε τον Φεβρουάριο, απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η βασιλική οικογένεια, συμπεριλαμβανομένης και της συζύγου του Κριστίνα, είχε την οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση. Το ίδιο κατηγορηματικός εμφανίστηκε και ο προσωπικός γραμματέας της Κριστίνα, Κάρλος Γκαρσία Ρεβένγκα, αν και απαντήσεις του στις σχετικές ερωτήσεις του δικαστή Κάστρο υπήρξαν ιδιαίτερα ασαφείς, του στυλ «δεν ξέρω», «δεν απαντώ» - μαρτυρία στην οποία βασίστηκε και ο δικαστής για να ανακαλέσει την κλήτευση της πριγκίπισσας.
Ο βασιλικός οίκος από την αρχή της υπόθεσης έχει φροντίσει να κρατήσει αποστάσεις και μάλιστα οι γραμματείς του Χουάν Κάρλος φρόντισαν να «εξαφανίσουν» τον δούκα από την ιστοσελίδα του παλατιού και απέκοψαν το ζεύγος από τις επίσημες δραστηριότητές του.
Οπως όμως προκύπτει από τα «καυτά» e-mails, από το 2004 ήδη, λίγους μήνες αφότου ο Ουρντανγκάριν ανέλαβε την προεδρία του Ινστιτούτου, ο Χουάν Κάρλος, που είχε αρχίσει να ανησυχεί με τις «μπίζνες» του γαμπρού του, ήθελε να του βρει μια άλλη δουλειά.
Απευθύνθηκε σε διάφορους γνωστούς του, μεταξύ αυτών και στην Κορίνα Σάιν-Βίτγκενσταϊν, Γερμανίδα πριγκίπισσα, την οποία μερίδα του ισπανικού Τύπου θεωρεί ερωμένη του βασιλιά και η οποία διευθύνει την εταιρεία συμβούλων Apollonia Associates.
Εκείνη πρότεινε στον δούκα τη θέση του προέδρου του Ιδρύματος Laureus, που ασχολείται με την προώθηση του αθλητισμού και το οποίο θα άνοιγε παράρτημα στην Ισπανία, με ετήσιο μισθό 200.000 ευρώ. Τελικά ο Ουρντανγκάριν αρνήθηκε τη θέση, «προφανώς γιατί τα λεφτά του φάνηκαν λίγα», όπως σχολίασε η Σάιν Βίτγκενσταϊν. Το 2006 παραιτήθηκε από το Ινστιτούτο και το 2009 μετακόμισε στην Ουάσιγκτον με την οικογένειά του.
Επισήμως αναλάμβανε θέση συμβούλου στην ισπανική εταιρεία τηλεφωνίας Τelefonica, ανεπισήμως όμως ήταν μια προσπάθεια από το παλάτι να κρατήσει μακριά τον δούκα και τη δούκισσα της Πάλμα από το σκάνδαλο που είχε αρχίσει να ξετυλίγεται.
Πιέσεις προς όλους
Οταν άρχισαν πλέον να έρχονται στο φως λεπτομέρειες του σκανδάλου, το παλάτι επιχείρησε να... σώσει ό,τι σωζόταν: αξιωματούχοι του και μέλη των μυστικών υπηρεσιών άσκησαν εμμέσως πιέσεις στον Τύπο και ενδεχομένως και στη Δικαιοσύνη, όπως άρχισε να κυκλοφορεί στη Μαδρίτη μετά την απόφαση του δικαστή να κρατήσει μακριά το παλάτι από το σκάνδαλο.
Επίσης, ο Χουάν Κάρλος έδωσε τον Ιανουάριο τηλεοπτική συνέντευξη, την πρώτη εδώ και μία δεκαετία, στην οποία οι άνθρωποί του φρόντισαν να προσθέσουν μαρτυρίες για τον τρόπο με τον οποίο ο βασιλιάς απέτρεψε το 1981 στρατιωτικό πραξικόπημα και έγινε εγγυητής του Συντάγματος.
Η... ιστορική αυτή παρέμβαση έγινε προκειμένου να τονωθεί η αγάπη του ισπανικού λαού για τον μονάρχη του, αγάπη που περνάει κρίση, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση: Μόλις το 50% των ερωτηθέντων έχει καλή γνώμη για τον Χουάν Κάρλος, από 72% πριν από έναν χρόνο.
Το 45% θέλει να παραιτηθεί από τον θρόνο υπέρ του γιου του Φιλίππου, ενώ το 41% δήλωσε πως η μοναρχία πρέπει να καταργηθεί, το μεγαλύτερο ποτέ ποσοστό που εκφράζει τέτοια επιθυμία.
Δεν θα εορταστεί η χρυσή επέτειος του βασιλικού ζεύγους
Φούντωσαν οι φήμες περί διάστασης
Το παλάτι, ωστόσο, δεν ταλανίζεται μόνο από σκάνδαλα διαφθοράς αλλά κι από τις ερωτικές περιπέτειες του Χουάν Κάρλος. Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Η Μοναξιά της Βασίλισσας», μία βιογραφία της βασίλισσας Σοφίας, στο οποίο η συγγραφέας του, Πιλάρ Εϊρε, ισχυρίζεται ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος είχε αναρίθμητες ερωτικές σχέσεις (μέχρι και 1.500), ενώ δεν έχει συνευρεθεί με τη σύζυγό του από το 1976.
Η πρόσφατη ανακοίνωση, επομένως από το Παλάτι ότι η Χρυσή Επέτειος του Χουάν Κάρλος με τη Βασίλισσα Σοφία στις 14 Μαΐου δεν θα εορταστεί με κανέναν απολύτως τρόπο, δεν εξέπληξε κανέναν στην Ισπανία. Αντιθέτως πυροδότησε εκ νέου τις φήμες που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με τις οποίες το βασιλικό ζεύγος βρίσκεται σε διάσταση, και πως ο βασιλιάς διατηρεί σχέση με την Κορίνα Σάιν Βίτγκενσταϊν, η οποία τον έχει συνοδεύσει σε πολλά ταξίδια του, με την ιδιότητα της οργανώτριας.
Από το 2004
Λέγεται μάλιστα πως ο Χουάν Κάρλος έχει μιλήσει και στα παιδιά του γι' αυτή τη σχέση. Ο βασιλιάς και η 47χρονη πριγκίπισσα (πήρε τον τίτλο από τον δεύτερο σύζυγό της, τον οποίο έχει χωρίσει) γνωρίστηκαν το 2004 όταν εκείνη διοργάνωνε σαφάρι για αριστοκράτες και εκατομμυριούχους, ενώ την ίδια χρονιά πήγαν μαζί γα σαφάρι στη Μοζαμβίκη.
Η Σάιν Βίτγκενσταϊν τον συνόδευε και πέρσι τον Απρίλιο στο ταξίδι του στην Μποτσουάνα, όπου πήγε να κυνηγήσει ελέφαντες και το οποίο αποδείχτηκε καταστροφικό. Ο βασιλιάς αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη μετά την κατακραυγή που ξέσπασε, καθώς η αφρικανική του περιπέτεια θεωρήθηκε ως εξτραβαγκάντσα σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης κι όταν ένας στους τέσσερις Ισπανούς είναι άνεργος.
Σαφάρι 37.000 ευρώ...
Μάλιστα, ο ίδιος, λίγες μόλις μέρες πριν από το ταξίδι, είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια από την αγωνία του για τους ανέργους, αλλά προφανώς μπορούσε να κυνηγήσει ελέφαντες, πληρώνοντας γύρω στις 37.000 ευρώ, όπως υπολόγισε το κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού ο ισπανικός Τύπος. Ο βασιλικός οίκος έσπευσε να διευκρινίσει ότι το κυνήγι του βασιλιά δεν στοίχισε τίποτε στον φορολογούμενο, καθώς το κάλυψε ο Μοχάμεντ Ιγιάντ Καγιάλι, ένας Σαουδάραβας επιχειρηματίας που ζει στην Ισπανία και είναι φίλος του παλατιού.
Ο Χουάν Κάρλος πάντως γύρισε εσπευσμένα πίσω επειδή έπεσε και χτύπησε στο ισχίο. Η Σοφία, που βρισκόταν στην Ελλάδα για το Πάσχα, δεν άλλαξε το πρόγραμμά της κι όταν τον επισκέφτηκε με αρκετή καθυστέρηση, έμεινε ελάχιστα στο νοσοκομείο. Ο λόγος; Η «φίλη» Βίτγκενσταϊν...
Εκείνος ο Απρίλιος όμως αποδείχτηκε ιδιαίτερα... χειμωνιάτικος για τη βασιλική οικογένεια, καθώς ο 13χρονος εγγονός του Χουάν Κάρλος, Φροϊλάν, γιος της πρωτότοκης κόρης του Ελενας, αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι. Το περιστατικό έγινε ενώ ο νεαρός έκανε σκοποβολή στην αυλή του σπιτιού του με τον πατέρα του Ζεμ ντε Μαρισαλάρ, όταν από λάθος πυροβόλησε το πόδι του με κυνηγετικό όπλο. Ομως η νομοθεσία απαγορεύει αυστηρά την επαφή με όπλα σε παιδιά κάτω των δεκατεσσάρων ετών...
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ


Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αυτα που δεν προλαβατε

το δικτυο λεει