Arrow

Τα δικά σας ψυχιατρικά ποιος θα τα λύσει;

Posted by Στάμπα ~ on 4/17/2013 ~ 0 comments

Η ΔΗΜΑΡ δεσμεύεται για λύση σε προβλήματα χώρου Ψυχικής Υγείας
Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά τη συνάντησή τους με αντιπροσωπεία του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας « ΑΡΓΩ», δεσμεύθηκαν για την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να επιλυθούν τα επιτακτικά προβλήματα, αλλά και να προχωρήσει ένας γενικότερος σχεδιασμός στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.
Οι βουλευτές Θωμάς Ψύρρας, Νίκη Φούντα και Γιώργος Κυρίτσης τόνισαν ότι αποτελεί κεντρική προτεραιότητα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση η οποία πρέπει να γίνει με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ασθενών και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαίτερα την τωρινή περίοδο που αυξάνονται οι ανάγκες των πολιτών για υπηρεσίες δημόσιας ψυχικής υγείας.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι βουλευτές ενημερώθηκαν για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Ψυχικής Υγείας κυρίως για τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπου λόγω μείωσης της χρηματοδότησης κινδυνεύουν με αναστολή της λειτουργίας τους.
Συγκεκριμένα, τέθηκαν ζητήματα βιωσιμότητας που αφορούν:
- Την άμεση εκταμίευση των διαθέσιμων πόρων του τακτικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση του Β΄ τριμήνου, μια διαδικασία που καθυστερεί, την στιγμή που 3. 000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 8-11 μήνες και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταβολή των επόμενων χρηματοδοτήσεων. Οι εργαζόμενοι που με δικές τους προσπάθειες καταφέρνουν και διατηρούν, ακόμα, υψηλό το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών βρίσκονται σε απόγνωση. Τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους αλλά είναι απαραίτητα για την συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων.
- Τον κίνδυνο να σταματήσουν την λειτουργία τους οι μονάδες αν δεν υπογραφεί άμεσα το Σύμφωνο με την ΕΕ για επαναχρηματοδότηση τους με τον παράλληλο κίνδυνο να χαθούν περίπου 120 εκατ. από πόρους του ΕΣΠΑ λόγω της μη έγκαιρης απορρόφησης.
Επιπλέον αναφορά έγινε και στην ανάγκη να διευθετηθούν όλα τα θεσμικά ζητήματα του χώρου: να υπογραφούν άμεσα οι σχετικές συμβάσεις, να θεσπιστεί μόνιμο σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης, να πιστοποιούνται οι δαπάνες από ορκωτούς λογιστές.


Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αυτα που δεν προλαβατε

το δικτυο λεει