Arrow

Τρέξε...τρέξε υποτακτικούλη

Posted by Στάμπα ~ on 4/10/2013 ~ 0 comments


Αγώνας δρόμου για το χρονοδιάγραμμα

Αγώνας δρόμου για το χρονοδιάγραμμα 
Με ανοιχτά μέτωπα και την τρόικα για ακόμη μία φορά να εμμένει κυρίως στο ζήτημα των αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση αγωνιά για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων η επιτυχής κατάληξη των οποίων θα οδηγήσει στην αποδέσμευση δύο δόσεων προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ.

Αργά χθες το βράδυ και μετά την ολοκλήρωση της τετράωρης σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν τελειώνουμε έως την Παρασκευή, έχουμε ανοιχτά θέματα αλλά δεν έχουμε εμπλοκή».
Για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών και όπως έχει αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον σε ζητήματα μείζονος σημασίας μέχρι τη διεξαγωγή του άτυπου Eurogroup μεθαύριο στην Ιρλανδία.Πέρα από τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το βάρος της τρόικας έχει πέσει στην αξιολόγηση των ισοδύναμων μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση για να καλυφθούν οι απώλειες από την οριζόντια μείωση συντελεστών κατά 15% στον νέο φόρο στα ακίνητα. Για τη ρύθμιση οφειλών προς ταμεία και εφορίες οι δύο πλευρές έχουν έλθει σε καταρχήν συμφωνία, ενώ υπάρχει ακόμη μικρή απόσταση όσον αφορά στη ρύθμιση ενυπόθηκων δανείων. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, η δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα έπρεπε να είχε εκταμιευθεί από τα τέλη Μαρτίου.
Με δεδομένο ότι η επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 13 Μαΐου, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει η εκταμίευση των 8,8 δισ. ευρώ να εγκριθεί σε έκτακτο Eurogroup στα τέλη Απριλίου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για να καλυφθεί η αποπληρωμή δύο ομολόγων, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.
Κ. Τσαχάκης


Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αυτα που δεν προλαβατε

το δικτυο λεει